Foremki do przyrządzania babki

  • Posted on: 5 December 2017
  • By: addmean
Babka to standardowy i uniwersalny rozkoszny wypiek, który znają i kochają wszyscy. Ciasto babkowe z reguły kojarzy się z Wielkanocą, ale pieczemy je niemniej jednak przy wielu rozmaitych ewentualnościach.
Formy do babki
Source: garneczki.pl
Perfekcyjnie pasuje zarówno do nastrojowej, popołudniowej kawy, jaki i na imieninowe spotkanie w szerszym gronie. Istnieje znaczna liczba rodzajów pieczonej babki – babka piaskowa, marmurkowa, drożdżowa, ucierana… Bardzo chętnie pieczemy babki z dodatkiem typowych zapachów i akcentów smakowych – babkę cytrynową, migdałową, korzenną, kakaową, kawową i wiele innych. Babkę w większości przypadków wyróżnia charakterystyczny kształt, niemniej jednak zdarza się również, że wykonujemy ją na blasze prostokątnej. Przeważnie wybierane są jednak standardowe formy do babki.

Do fundamentalnego repertuaru kuchennego, który sprawdzi się do przygotowania przepysznej, puszystej babki, należą klasyczne formy, wykonane z blachy ocynowanej. Są one zbliżone do form na wzór tych zapamiętanych z dziecięcych lat, jakich używały nasze babcie. Pozwalają na udany wypiek tradycyjnych babek, niemniej jednak nie są polecane do robienia wersji np. z dodatkiem owoców, albowiem niedobrze reagują w kontakcie z kwaśnymi substancjami. Popularne są też proste do mycia formy do babki (więcej na garneczki.pl) ze stali węglowej. Bardzo często decydujemy się na wypiek kształtnej babki z standardowym kominem, który umożliwi forma do babki z tuleją. Walcowata tuleja polepsza produkcję ciepła wewnątrz formy, dlatego też ciasto szybciej i równo się wypiecze. Formy z tuleją przypadną, więc do gustu szczególnie tym, którzy niepokoją się, że w ciągu pieczenia może wytworzyć się zakalec. Gwarancję należytego stopnia wypieczenia bez obaw o przypieczenie dają formy z powłoką nieprzywieralną (np. typu Goldflon lub teflon). Bezpieczne i praktyczne okazują się także formy do pieczenia babki z powłoką ceramiczną (tu przede wszystkim polecane są wysokojakościowe produkty prestiżowej włoskiej firmy Guardini).

Nowatorskim rozwiązaniem, które bardzo dobrze sprawdza się przy wypieku ciasta babkowego, są formy silikonowe (sprawdź formy silikonowe) do babki. Dzięki giętkości i giętkości silikonu, pozwalają one na wyjątkowo banalne i komfortowe wyjęcie zrobionego już ciasta, bez ryzyka utraty jego cudownego kształtu. Forma utworzona z silikonu nadaje się do użytkowania nawet w zamrażarce, dlatego też pozwoli nam również na utworzenie mrożonego deseru w formie babki. W obszernej ofercie form na babkę, dostępnej w sklepie internetowym garneczki.pl, wyszukać można także fantazyjne formy silikonowe na babkę z cudacznymi wzorami i tłoczeniami. Ślicznie udekorowana barwnym lukrem lub czekoladową polewą babka z kwiatowym motywem urzeknie wszystkich gości i pomoże zasłużyć na miano mistrza bądź mistrzyni wypieków.



Nie wszyscy miłośnicy słodkości lubią piec, nie oznacza to jednakże, że nie mogą osobiście upichcić pysznej babki. Pomoże im w tym forma do babki gotowanej, której nie stosuje się w piekarniku, lecz na kuchenkach. Pozwala ona na utworzenie efektownej, najczęściej nieco wyższej babki, którą zajadać się będzie cała familia. Napełnioną gotową masą babkową formę szczelnie się zamyka, umieszcza w garnku z gorącą wodą i… gotuje! Samodzielnie zrobiona i ozdobiona babka gotowana zachwyci tak samo, jak niejedna babka pieczona.